Niu de Llum

Inici / Niu de Llum

Informació sobre el projecte

Aquest nou projecte impulsat per la nostra Associació tindrà varies línies d’actuació.

Introducció a les caixes niu

La caixa niu és una estructura artificial que s’instal·la a zones forestals o urbanes per a què algunes espècies d’aus puguin fer el seu niu així com també ens permet observar la conducta d’aquests animals durant l’època reproductiva. Les caixes niu s’instal·laran abans de que comenci l’època de cria del ocells. D’aquesta manera, quan busquin un lloc on poder instal·lar el seu niu, es sentiran atrets per les caixes niu.

Els ocells que solen ocupar la caixa niu solen criar en forats i escletxes que es formen als arbres vells. La degradació constant i devastadora del hàbitats fan que aquests arbres siguin cada cop més escassos. A les ciutats la manca d’arbres vells és molt gran i els ocells cada cop ho tenen més difícil per fer els seus nius. Per això, les caixes niu introduïdes donen llocs alternatius per a què les aus hi criïn i mantinguin les seves poblacions.

Observació i seguiment de nius

Anotar i compartir les teves observacions és tot el que s’ha de fer. Les sumarem a les de molts altres observadors i obtindrem un banc de dades de gran utilitat per conèixer i conservar millor els ocells.

Podeu introduir les dades de qualsevol espècie. Tot i així recomanem començar per aquelles que solen fer el niu en edificacions, en parcs i jardins, o llocs fàcilment accessibles. Tingueu en compte que es necessari un permís especial per a inspeccionar els nius d’algunes espècies d’ocells.

A Catalunya l’època de cria dels ocells va des de febrer – març fins a juliol – agost. Però hi ha espècies que poden començar a criar alguns mesos abans, en ple hivern, o encara posar ous a principis de tardor. També hi ha espècies, com els pardals i els coloms, que poden criar en qualsevol moment de l’any.

Comparteix amb nosaltres la localització del niu natural o de la caixa niu que estàs observant. La farem aparèixer al nostre mapa d’observacions.

mapa

Converteix-te en un autèntic observador d’aus!

1. Observa i escull un niu

2. Procura no interferir en la vida de les aus. Segueix les següents pautes:

  • Busca informació sobre el cicle reproductor dels ocells.
  • Planifica les teves visites als nius. Limita el temps utilitzat per revisar el niu.
  • Respecta el medi que envolta el niu. Evita fer malbé la vegetació al teu pas fins arribar al niu.
  • Evita crear amb el teu pas un camí directe al niu. Utilitza rutes diferents d’arribada i de retorn.
  • Acosta’t al niu de forma casual. No t’acostis de manera directe ja que els pares podrien pensar que ets un depredador.
  • Vigila que els pares no siguin dins del niu. Pots fer petits sorolls abans d’acostar-te per a que els pares abandonin el niu temporalment.
  • Visita el niu al migdia o a primera hora de la tarda, i sempre que faci bon temps.
  • Evita acostar-te al niu els primers dies d’incubació.
  • Ves en compte amb els pollets grans. Poden saltar del niu i no saber com tornar.
  • Els nens que vulguin inspeccionar nius han d’estar sempre sota la supervisió d’un adult.
  • Participar en aquest projecte no autoritza l’entrada en propietats privades. Si es volen observar nius que estan dins d’una propietat privada caldrà que el propietari del terreny doni el seu consentiment.
  • Algunes espècies d’ocells estan protegides per diverses lleis. En alguns casos pot ser il·legal tocar o inspeccionar un niu actiu sense el permís corresponent.

3. Anota les dades observades i la localització del niu en la fitxa de seguiment. La fitxa de seguiment permetrà anotar les observacions de manera fàcil i ordenada. Si no tens una fitxa de seguiment, ens la pots sol·licitar per correu electrònic.

4. Comparteix les teves observacions amb nosaltres!

Back to Top
Added to cart